Smarte Byer Norge nyhetsbrev august 2017

Det tok oss et år å sende ut vårt første nyhetsbrev - til gjengjeld skal vi forsøke å gjøre det langt og informativt :-)

Hvis du henger med nedover skal vi forsøke å gi deg en oppsummering av hva som har skjedd i smartby-Norge siden det siste året. Leser du hele nyhetsbrevet finner du også ut hva vi i Smarte Byer Norge har av planer fremover.

 

Nordic Edge

Smartbyåret 2016/2017 startet for vår del med Nordic Edge-konferansen Stavanger i oktober 2016. Herbjørn Tjeltveit & Co. samlet 2000 smartbyentusiaster fra hele Norden, mot 500 året før. 26. Til 28. September i år inviterer han til Nordic Edge for tredje år på rad - denne gang med et hårete mål om å doble til 4000 deltakere. Som medlem av Smarte Byer Norge nettverket har vi sikret deg rabatt på todagers konferansepass. Bestill i dag og oppgi rabattkoden “SBN20”. Vi ser ellers frem til å treffe deg på vår stand på konferansens Expo. Merk ellers at Nordic Edge sammen med Kommunenes Sentralforbund arrangerer et eget heldagsseminar om innbyggerinvolvering og smarte byer 26. September, i tilknytning til konferansen.

 

Innovasjon Norge

Innovasjon Norge har brøytet veien for mange norske bedrifter ikke bare de siste årene, men også med sitt tidligere FRAM Smarty City program. Med Drømmeløftet og satsing på Smarte samfunn, kom Anita Krohn Traaseth med seks anbefalinger.

Innovasjon Norge er også en viktig nordisk aktør, og smartbysjef Gaute Hagerup fikk i samarbeid med sine danske og finske søsteretater til en sterk norsk delegasjon og et nordisk møtested på Smart City Expo i Barcelona, der norske selskaper fikk avtaler, og norske byer fikket innblikk i hva som skjer i verden. Alt tyder på at opplegget blir minst like godt i år, så ta turen til Barcelona i november.

På vårparten 2017 kom også Innovasjon Norge med en kartlegging av norske bedrifter og aktører på området.

 

Forskningsrådet

Forskningsrådet har det siste året valgt å fokusere på å knytte byggebransjen sammen med akademia, gjennom Byforsk-programmet. De har også gitt midler til en rekke mindre nettverk - for det meste med fokus på å hjelpe byer som skal søke smartbymidler i EUs forskningsprogrammer. Fra byggebransjens side gjør BuildingSmart et solid arbeid med å få bygge bransjen mer digitale. Det må til om smarte bygg skal innta den plassen i smarte byer de bør og må.

 

Mobilitet

Det skjer mye på området mobilitet, ikke minst har samferdsleminister Ketil Solvik-Olsen demonstrert at han er en av få politikere som forstår seg på teknologien og potensialet i smart mobilitet. Så gjenstår det  se om samferdselsdepartementet klarer å komme seg ut av mobilitetsiloen og kanskje bli det departementet som gir smartby den tverrfaglige dimensjonen det er behov for på nasjonalt plan i Norge. En mulighet for å finne ut av det blir kanskje på Smart Mobility konferansen 7. September. Mer info om konferansen og rabatt for våre medlemmer under.

 

Smartbystrategi i kommunene

Selv om Norge ligger etter land vi liker å sammenligne oss med, begynner det å ta fart i smartbyarbeidet i flere norske byer. Rogalandskommunene Stavanger og Gjesdal har nok kommet lengst - både i tankearbeid og med praktiske prosjektet, mye takket være deres deltakelse i det store Triangulum-prosjektet innenfor EUs Horisont 2020. Vi ble særs imponert over Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø da vi intervjuet henne om arbeidet Stavanger gjør. Vi kjenner ingen norske politikere med større engasjement og innsikt i smartby, og skulle gjerne sett henne i både i roller både nasjonalt og internasjonalt. Like før jul i fjor vedtok politikere Stavangers smartbystrategi, som landets første.

Andre kommuner jobber også med smartbystrategi. Blant de som er i startgropa eller i gang, finner vi Bodø, Fredrikstad, Larvik, Trondheim, Bærum og Oslo, og ikke minst Rogalandskommunene Sola, Strand og Gjesdal. Byene har litt forskjellig inngang til temaet. Mens noen tar utgangspunkt i smartby som en næringsmulighet, ser andre først og fremst på innbyggernes behov. Andre igjen tar utgangspunkt i muligheten smartby har for å skape større produktivitet i kommunens tjenestetilbud, i en tid da de fleste kommunene ser at inntektene synker. Vi tror det er en god utvikling at kommunene tenker litt forskjellig, men ivrer samtidig for at de starter samarbeid med hverandre langt tidligere i prosessen enn de ser ut til å gjøre nå.

 

Hackathons og smartbyweekends

Ingen smartbyløsninger vi kan forestille oss kan lages uten data. Vi har sett tiltakende aktivitet med hackathons, meetups, smartbyweekends og akseleratorer som har fokusert på smartby det siste året. Stavanger-baserte X2 Labs var tidlig ute med sin akseleratorsatsing på smartby-startups, og vil kjøre en ny runde tidlig neste år.

Samme høst arrangerte Oslo kommune, Ruter og StartupLab Smart Mobility Hackathon

To andre medlemmer av nettverket, Oslo Business Region og Sopra Steria, dro på forsommeren også i gang en akselerator på temaet smarte byer. Smarte Byer Norge var også på banen tidligere i år med Startup Weekend Smart City - der rundt 60 gründerspirer ble kurset i å finne nye forretningsmuligheter i byens behov for løsninger. Vi var også med på å arrangere Startup Weekend Bodø - smart city!  

Byene Stavanger og Oslo har arrangert smartby-hackathons, det samme har selskaper som Telenor, men vi ser at det kanskje kan være lurt å ta veien om “Ideathons” først - altså en hackathon uten data, men med dataeiere.

 

Én by er ikke et marked

Smarte Byer Norge har det siste året tatt på seg oppgaven å få Norge på kartet i OASC (Open and Agile Smart Cities), som etter vår mening er verdens viktigste smartbynettverk. OASC er bygget på ett enkelt prinsipp, at “en by ikke utgjør et marked”. Det må la seg gjøre for gründere og næringsliv å lage løsninger som fungerer i mange nok byer. Hvis ikke, kommer de ikke til å lage løsninger. Dermed må byene må lage løsninger hver for seg, på skattebetalernes regning og drive innovasjon for seg uten konkurranse.

For å bli medlem i OASC må kommunens ordfører signere et intensjonsbrev som i prinsippet sier “I min min by skal vi sørge for å lage smartbyløsninger på en slik måte at de også vil fungere i alle andre byer i nettverket”. Med 114 byer/kommuner i 23 land vil nettverket definitivt utgjøre et marked. Vi lanserte Norge som medlemsland i OASC med kommunene Trondheim, Bodø og Stavanger i Barcelona i november i fjor, i år fikk vi også med Gjesdal og Fredrikstad. Like før sommeren ga vi over stafettpinnen som norsk koordinator i OASC til Trondheim kommune, ved Ola Eirik Klingen. Smarte Byer Norge arbeider nå videre med OASC internasjonalt med tanke på å få til en nordisk organisering.
 

Smarte Byer Norge - aktiviteter og videre fremover

Smarte Byer Norge AS er en oppstartsbedrift. Det betyr at vi har mulighet til å prøve og feile fort, ulempen er at det kan oppstå usikkerhet om hva vi arbeider med. Vi har laget en oversikt over de viktigste aktivitetene våre det siste året for de av våre medlemmer som er interessert. Fra og med august er vi et rådgivnings- og teknologiselskap fokusert utelukkende på smartby som i hovedsak leverer:

I tillegg vil vi opprettholde Smarte Byer Norge nettverket og arbeidsgruppene, uformelt og kostnadsfritt som vårt bidrag til smartbymiljøet i Norge. Selv oppstartsbedrifter kan ta et samfunnsoppdrag. Vi ønsker nye medlemmer velkommen, og ta gjerne en prat med oss dersom du kunne tenke deg å starte eller delta i en arbeidsgruppe.

Hva har vi i vente i smartby-Norge fram til neste sommer? Det får bli tema for neste nyhetsbrev. Det som er helt sikkert er at vi sees :-) Det siste halvåret virket det som om det var mulig å delta på et event, seminar eller konferanse minst en gang i uken, der smarte byer var tema. For dere som kommer til Nordic Edge i Stavanger, stikk innom oss på vår stand! Om du ikke skal til Stavanger, kanskje vi sees på et av disse arrangementene:

  • 30. august: Green Day (bruk kupongkode “smartx” for rabatt for medlemmer av Smarte Byer Norge nettverket - 990, i stedet for 1490). Merk at dette er en 100% nettbasert konferanse. Rabattkoden legger du inn etter registrering.

  • 30. August (kl. 18): Smartbypilsen 0.1 - uformelt treff for smartbyentusiaster og -interesserte.

  • 7. September: Smart Mobility (bruk denne linken for rabatt på konferansen - 1990 i stedet for 2990). Rabattkoden legger du inn etter registrering.

  • 26-28 september: Nordic Edge (bruk oppgi rabattkoden “SBN20” ved bestilling for 20% avslag, men kun får bedrifter (kommuner har fått egen rabattert pris). Rabattkoden legger du inn etter registrering.

Dette nyhetsbrevet går ut til kontaktpersoner hos de virksomheter som er medlemmer av Smarte Byer Norge nettverket. Det vil også bli postet i Smarte Byer Norge nettverkets gruppe på Facebook. Er det noe spesielt du vil vi skal ta opp i neste nyhetsbrev? Eller noe du synes vi burde ha fått med oss? Kontakt på gard@smartebyernorge.no eller 90087378.