Dugnad er eksportvare

Smarte Byer Norge er i vinden som aldri før og får stadig invitasjoner til å bidra med innlegg i ulike fora. Som en av hovedtalerne under Slovakias Smartby konferanse fikk deltakerne høre om den norske dugnadsånden som en suksessfaktor for vårt smartby prosjekt.

25. november var Smarte Byer Norge invitert til Bratislava, Slovakia, på årets Smart Cities Workshop. Vertskap var Slovakias Næringsdepartement i samarbeid med OECD. Innovative selskaper fikk her en unik mulighet til å få tilbakemeldinger på deres prosjekter for å bedre sin konkurransekraft. Samtidig var dette en flott arena til å promotere prosjektet mot internasjonale forretningspartnere. Som Smartbydugnaden er konferansen en miks av foredrag i plenum og workshops.

slovakia-terje.jpg

Dugnad gir mening
Invitasjonen innebar innlegg i plenumsalen og bidrag i påfølgende workshop. Ønsket tema i plenumsalen; dugnad og hvordan vi har lykkes med å bygge opp Smartby nettverk. Norge er gode på dugnad og samarbeide på tvers av organisasjoner, myndigheter, akademia og næringsliv. Dugnad gir effektivitet, gir rom for læring og skaper resultater. Innsikt andre land kan dra nytte av og tilrettelegge for gode arenaer for samarbeid mellom fag og profesjoner.

bratislava_b.jpg

Et Slovensk trekkplaster
Konferansen samlet i år kommuner, representanter fra statsadministrasjonen og 70 bedrifter fra ulike bransjer. Smarte Byer Norge var i godt selskap under de innledende foredragene og påfølgende workshop. OECD, Direktør i det Slovenske Næringsdepartementet, Smart City Strateg fra Greenwitch England samt IT sjefen i Tel Aviv kommunes Smartby prosjekt var til inspirasjon for workshopene.

bratislava_c.jpg

Veien videre
Fokus må alltid være innbyggerne. Involvere og sikre optimale levevilkår for innbyggerne i den smarte byen. For å støtte opp under innovative prosjekter i byer lanserte Næringsministeren tidligere i år en støtte på € 1 million. Tiltaket samlet 29 prosjekter som fortiden blir evaluert.

Hvordan bygge et smartby nettverk? Les tipsene her (scroll ned)