- Det kuleste noen kommer til å gjøre med dine data er det neppe du som kommer til å gjøre

norsk_gjenvinning_illustrasjon.jpg

Om byene skal bli smarte er det viktig å gjøre det enkelt for utviklere av smartbyløsninger å finne tilrettelagte data. Helst bør alle data finnes på ett sted, det må være enkelt å finne relevante data, og det må være enkelt å bruke dem for de som skal lage løsninger.

Derfor starter Smarte Byer portalen Urbalurba - en portal for smartbydata. Urbalurba satser på å publisere og tilrettelegge alle data i Norge som kan brukes til å lage smartbyløsninger. Her jobber vi også med å få med leverandører av data fra kommersielle aktører.

De fleste bedrifter produserer data som biprodukt av virksomheten. Noe av dette er konkurransesensitivt, men bør i mange tilfeller kunne endres til ikke-konkurransesensitivt med enkle grep. Det meste av slike data vil sannsynligvis aldri bli brukt, men noe kan bli av stor verdi - enten samfunnsmessig verdi for det offentlige eller av kommersiell verdi for f.eks. innovatører.

Viktig med data fra private aktører

Ved å få med oss næringslivsaktører som leverandører av “åpne kommersielle data” håper vi å slå to fluer i ett smekk: For det første vil vi at næringsaktører skal bidra med data til en smart samfunnsutvikling, for det andre at de selv skal oppdage verdien data de kanskje i dag ikke ser økonomisk verdi i. Det første de må gjøre er å gjøre seg erfaringer. Derfor har vi fått med oss Norsk Gjenvinning, Norges største private aktør på gjenvinning og avfall, til å levere data til helgens #hack4no, som er Norges største hackathon.

- I Norsk Gjenvinning produserer vi store mengder data hver dag - driften vår er gjennomdigitalisert, sier konsernsjef Erik Osmundsen. Som bedrift ønsker vi også å posisjonere oss blant samfunnsengasjerte innovatører. Vi ser heller ikke bort fra at vi kommer til å oppdage nye forretningsmuligheter.

Data kan hjelpe med å skape smarte byer

Det er to hovedgrunner til at myndigheter verden over pusher på for å få offentlige virksomheter til å publisere åpne offentlige data: Det øker transparensen i samfunnet (bra for demokratiet), og det øker muligheten for at det blir skapt ny næring (EU-kommisjonen verdsetter gjenbruk av åpne offentlige data til 75 milliarder Euro i 2020).

Fra et smartbyperspektiv kan man litt forsiktig si at 99 prosent av alle smarte løsninger trenger publiserte og tilrettelagte data, mens maks én prosent av de data som kan bidra til å skape smarte løsninger faktisk er publiserte og tilrettelagte. Et hovedmål med smartby er å øke produktiviteten i samfunnet - både innenfor næringsliv og innenfor det offentlige.

Men smarte løsninger vil ikke bli bygget utelukkende på åpne offentlige data, det er minst like relevant for utviklere å få tilgang til data fra kommersielle aktører. Derfor håper vi andre private aktører ser verdien av å dele sin data på Urbalurba, slik Norsk Gjenvinning har valgt å gjøre. Offentlige data kan gi grunnlag for å lage lønnsomme kommersielle løsninger, men data fra næringslivet kan tenkes å bidra til å lage bedre offentlige tjenester.

- Det kuleste noen kommer til å gjøre med dine data er det neppe du som kommer til å gjøre, sier Terje Christensen i Smarte Byer Norge.

I de fleste tilfeller vet ikke den som tilbyr data på forhånd hva de kommer til å bli brukt til. Det kan være ingenting, men det kan også være noe smart som gjør at skattepenger spares eller skapes.

Møt oss på #hack4no på Hønefoss helgen.

Kontakt Smarte Byer Norge: Terje Christensen, mobil: 90 05 69 58, e-post: terje@smartebyernorge.no

Kontakt Norsk Gjenvinning: Bim Cornelia Kase, mobil: 98637967, e-post: Bim.Kase@ngn.no

For ordens skyld:

Norsk Gjenvinning er medlem i Smarte Byer Norge nettverket. Smarte Byer Norge er et rådgivingsselskap. Urbalurba er selskap eid av gründerne i Smarte Byer Norge og har til som mål å skape en kommersiell markedsplass for smartbydata.