Fremtidens nabolag

Samarbeid, kunnskap, digitale løsninger og gulrot fremfor pisk. Flere gode ideer til både prosjekt og samarbeid. Innovasjon og samskaping på tvers av privat, forskning og startups i praksis.

Workshopen ble arrangert på By og Stedsutvikling under Evolve Arena.

Ideen for a gjennomføre workshopen oppsto i diskusjoner mellom partnere og forskere i prosjektet NIYF og Smarte Byer Norge. Hovedspørsmål for workshopen var «Hvordan bygge for fremtidens lavutslippssamfunn og hvordan får vi det å fungere med delingsløsninger og sirkulærøkonomi i et nabolag med mennesker og teknologi».

Forskjellige deltakere ble invitert slik at en bred gruppe av interesser ble representert.

Workshopen hadde fire bord (stasjoner) der de cirka 25 deltagerne ble delt opp i små grupper. Gjennom diskusjonene kom deltakere med innspill og ideer til hvordan vi skal bygge fremtidens nabolag.

Stasjonene satte søkelys på forskjellige temaer og problemstillinger knyttet til fremtidens nabolag og deltakerne roterte mellom de ulike stasjonene.

Alt fra «hvordan unngå matsvinn» (Norsis og Viken fylkeskommune), «fellesskap og deling» (Nordbolig), «smarte nabolag» (Clemens eiendom) og «livskvalitet» (PiiR/Møller Eiendom) ble livlig diskutert ved bordene.

Caset mat i forskningsprosjektet «Nature in your face» var et av temaene under workshopen. Engasjementet hos deltakerne var stort og det kom mange gode innspill til hvordan vi kan redusere matsvinn, både privat og i virksomheter nå og i fremtiden. Samarbeid, kunnskap, digitale løsninger og gulrot fremfor pisk var noen av innspillene som gikk igjen hos deltakerne som tok turen innom workshopen og matbordet.

Det var gøy med workshop på Evolve arena og vi fikk mange gode innspill til prosjektet. Håper vi får muligheten til å samarbeide igjen ved en senere anledning.
— Hilde Rønning, Viken Fylkeskommune

Deltagerne viste stort engasjement og en vilje til å få til samarbeid på kryss av de forskjellige temaene. Samarbeid, kunnskap, digitale løsninger og gulrot fremfor pisk var noen av innspillene som gikk igjen hos deltakerne. I tillegg så flere gode ideer til både prosjekt og ikke minst fremtidens samarbeid dagens lys.

Var bra. Fikk gode innspill. Folk deltok. Ble litt lite tid til å gå i dybden når man har bare en time.
— Per-Magnus Presthammer, Clemens Eiendom

Deltagere valgte å forbli lenger for å nettverke etter at selve workshopen var avsluttet.

Workshopen ble fasilitert Dr Erica Löfström


Oppsummering fra By og Stedsutvikling på Evolve

Presseomtale fra By og Stedsutvikling på Evolve