Hva fører til utenforskap i norske byer?

Smartbydebatten ble arrangert under Arendalsuka og ble en arena hvor vi diskuterte problemstillinger knyttet til smart by- og stedsutvikling. Panelet besto av ulike mennesker med ulik inngang til tema.

Utenforskap i forbindelse med byutvikling kan handle om barnefamilier med lav inntekt som risikerer å bli presset ut av nærområdet sitt på grunn av økte boligpriser eller minoritetsgrupper som ikke finner tilhørighet i lokalsamfunnet. Rosengård i Malmø er et eksempel på hvor galt det kan gå. Et område forbundet med opptøyer, der vi blant annet har sett eksempler på at brann og ambulansepersonell har blitt angrepet og truet av de som bor i området.

I panelet satt blant annet statsråd, Torbjørn Røe Isaksen (H) fra Arbeids-og sosialdepartementet. Isaksen har stor tro på at en inkluderende kunnskapsskole kan bidra til en utjevning av sosiale skjevheter i byer og tettsteder. Et annet viktig poeng Isaksen mener kan utløse stor verdi i utenforskap-debatten er å åpne opp for flere private aktører på velferds feltet. Da tenker han spesielt på sosiale entreprenører som løser samfunnsutfordringer med innovative forretningsmodeller.

Generasjon M er godt eksempel på den sosiale entreprenøren som ansetter unge mennesker for å tilbringe tid på sykehjem.

Slike løsninger trenger vi mer av mener Isaksen!

Turid Stubø Johnsen, kommunedirektør i Sarpsborg kommune var også i panelet og hadde mye spennende tanker om utvikling. Noe av det som kom frem som et konkret og effektivt tiltak var hvordan kommunene kan lokalisere sine tjenester på “skyggesiden” av kommunen. Det vil bidra til flere til reisende til “skyggesiden” hver dag. For eksempel vil da flere kunne kjøpe lunsj i området og stoppe på butikken på vei hjem m.m.. Akkurat det samme prinsippet som Isaksen mener er fornuftig med tanke på kunnskapsskolen. Dersom man plasserer de mest attraktive skolene på “skyggesiden” vil elever fra “solsiden” ønske seg dit og danne vennskap på tvers av de “sosiale grensene” i kommunen.


10 og 11 november har vi et arrangement på Evolve Arena der vi sammen skal se inn i fremtiden.

Trykk på lenken for å se mer om arrangementet på Evolve Arena, Lillestrøm 10 og 11. November 2021 

SAMMEN FOR ET SMARTERE OG BEDRE SAMFUNN


Screenshot+2021-06-04+at+20.42.54.png