Mission possible - selvforsyning i lys av internasjonal uro - hvordan sikre økt matsikkerhet?

FNs klimapanel roper varsko at klimaendringene truer verdens matsikkerhet, samtidig svekkes matforsyningen av internasjonal uro.

Flere steder i verden er matjorda utarmet og lite robust mot tørke på grunn av for intensiv drift, i tillegg truer vannmangel og sterk varme – og for mye regn i vekstsesongen, følgende er at en ustabil matvaresikkerheten og økt fare for sultkatastrofer.

Russlands apokalyse i Ukraina har skapt en ytterligere kritisk situasjon, ikke minst ut fra det faktum at både Ukraina og Russland er storeksportører av landbruksvarer. Her hjemme fører byvekst og store infrastruktur prosjekter til at store arealer av vår verdifulle matjord blir lagt under betong og asfalt.

NB! Gratis, men krever påmelding for å få fast plass. Salen har vært full i de 5 årene vi har arrangert. De som er påmeldt får garantert plass. Meld deg også på Facebook eventet slik at du ser hvem andre som kommer. https://www.facebook.com/events/373285784667538

Vår nasjonale matkriseberedskap i korn er lagt ned.

  • Hvordan kan Norge bidra til økt nasjonal matsikkerhet?

  • Hva skal til for å økte den intensive jordbruksproduksjonen på en bærekraftige måte?

  • Hva kan vi gjøre for å ta våre enorme beiteressurser mer i bruk?

  • Må vi legge om vårt forbruksmønster?

  • Hvordan kan vårt kunnskapsbaserte norske landbruk og norsk landbruksindustri bidra til at verdens matproduksjon blir resilient?


Tirsdag 16/8 2022 11:00 - 11:45

Konferansier: Roger Ingebrigtsen

I panelet deltar

  • Arne Bardalen Spesialrådgiver matberedskap i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).
    NIBIO forsker og leverer kunnskap om mat- og planteproduksjon, miljø, kart, arealbruk, genressurser, skog, foretaks-, nærings- og samfunnsøkonomi. Bardalen er mye benyttet i radio og TV og hans fagområder er: Er det norske matsystemet bærekraftig? / Fra globale utfordringer til norske løsninger. / Genetisk mangfold i beredskapsperspektiv / Hva er et bærekraftig matsystem?

  • Ola Hedstein Ola Hedstein grunnlegger av Rethink Food sammen med Siv Heimdal.
    Hedstein har master husdyrvitenskap fra NMBU. Jobbet for Gilde i 17 år med temaer som mattrygghet, kvalitetssikring, krisehåndtering og som direktør for matpolitikk. Som spesialrådgiver for Landbruks- og matdepartementet arbeidet Hedstein med prosjekter innen sporbarhet og matmakt. I tillegg har han vært adm.dir for Norsk Landbrukssamvirke og stiftelsen Norsk Mat

  • Leif Kjetil Skjæveland Manager of Sustainability i Skretting.
    Leif Kjetil Skjæveland er utdannet historiker og journalist og har tidligere arbeidet som oppdragsforsker og redaktør. Skretting er verdens største produsent av fôr til akvakultur, og i Norge lager de fôr som hver eneste dag blir til 4 millioner laksemåltider. Skjæveland har de siste årene arbeidet med bærekraft og råvareutfordringer i Skretting Norge.

Fagansvarlig: Ståle Undheim, Leder av smartbykontoret i Sola Kommune


Streaming link


Fra tidligere events på Arendalsuka
2018, 2019, 20121