Chatbot-elsyklene har inntatt Oslo!

Oslobike er elsykler som du plukker opp og setter fra deg så mye du vil i løpet av en dag. Foto: Oslobike

Oslobike er elsykler som du plukker opp og setter fra deg så mye du vil i løpet av en dag. Foto: Oslobike

Smarte Byer Norge ønsker å tilrettelegge for at små selskaper med gode ideer får komme frem i lyset. Under Arendalsuka i august i år arrangerte vi en pitchekonkurranse, der Julia Wei Cai og nyvinningen Oslobike stakk av med seieren.

Oslobike er en elsykkel rettet mot turister i Oslo. Den låses enkelt opp ved hjelp av Messenger, den gir deg en virtuell guide til nærmeste attraksjoner, og du kan enkelt hoppe av og på og sette den fra deg underveis. Løsningen er utviklet av selskapet Nexo Mobility med Cai i spissen. Vi har snakket med henne om løsningen Oslobike og om tiden etter pitchekonkurransen.

- Vi hadde lansert Oslobike bare noen dager før vi ble invitert til Arendalsuka, sier hun til Smarte Byer Norge. – Det var en helt perfekt måte å få ballen til å rulle – vi fikk mye oppmerksomhet fra det rette publikummet. I ettertid har jeg opplevd når jeg introduserer meg selv at flere husker meg fra pitchekonkurransen. Sånn sett åpner den dører og starter samtaler.

Julia Wei er grunnlegger av Oslobike og administrerende direktør i Nexo Mobility.

Julia Wei er grunnlegger av Oslobike og administrerende direktør i Nexo Mobility.

Hvis du lurer på hvordan Oslobike skiller seg fra bysyklene vi allerede ser i hovedstaden, vil Cai trekke frem tre hovedforskjeller:

- Oslobike er en elsykkel som skiller seg fra andre bysykler ved at den tilbyr stativløs deling, at du ikke trenger laste ned noen app for å leie den, og at den har en innebygd guide-funksjon. Hun utdyper:

- Den stativløse, eller flytende, delingen fungerer slik at du kan plukke opp og sette fra deg sykkelen hvor som helst innenfor en brukssone vi har satt opp. Som turist vil man gjerne bevege seg rundt i byen gjennom en hel dag, og da er en slik løsning nyttig. Først på slutten av dagen når du er helt ferdig med sykkelen kan man sette den fra seg på et av de offentlige stativene. Dessuten trenger du ikke laste ned noen ny app for å ta den i bruk. Prøv selv: Bare åpne Facebook Messenger og søk etter Oslobike - du vil finne sykler i nærheten. En chatbot hjelper deg med sykkellån, betaling, navigasjon og virtuell guide, og den har åpent kundeservice hele døgnet. Den virtuelle guiden gir deg tips om de største attraksjonene i Oslo og hvordan du kommer deg dit.

- Det er flere grunner til at vi valgte å fokusere på turistmarkedet, sier Cai. - For det første trenger turister en løsning som gjør det enkelt for dem å bevege seg rundt for å se byen i løpet av en dag, samtidig som vi begrenser det miljømessige fotavtrykket. Dessuten legger turister som sykler igjen 4-5 ganger mer penger enn de som sitter i en bil, så vi kan også bygge solide modeller for lønnsomhet. For det andre har jeg selv opplevd hvor vanskelig det kan være å være turist, da jeg bodde i Paris og familien kom på besøk. Vi leide en bil og ble sittende fast i trafikken, barna gråt, og når vi til slutt kom fram dit vi skulle fant vi ikke parkering. Hvorfor kan ikke byer tilby noe bedre? Hvorfor kan jeg ikke leie en familiesykkel for å oppleve Paris?

Wei Cai er opprinnelig fra Shanghai, men har bodd i Norge de siste ti årene. Hun forteller om hvordan hun og ektemannen prøvde å flytte tilbake til Kina på et tidspunkt, men måtte gi opp fordi han var så allergisk mot luftforurensningen der.

– Jeg kaller oss ofte for klimaflyktninger, sier hun, og derfor er hun spesielt opptatt av at bedrifter er miljøvennlige samtidig som de har en bærekraftig modell. - Nå når Norge har satt et ambisiøst mål om utslippskutt og skal bli miljøhovedstad i EU i 2019, mener vi at en smart, grønn løsning innen mikromobilitet er nødvendig for å nå dette målet, sier hun.

Oslobike kan benyttes av alle - perfekt for en oppdagelsesreise i egen eller ny by.

Oslobike kan benyttes av alle - perfekt for en oppdagelsesreise i egen eller ny by.

I tiden fremover vil Nexo Mobility videreutvikle flytende elsykkel-løsninger for turistmarkedet. – Vi får mange forespørsler om å tilby el-sykkelløsninger til byer og bedrifter, særlig etter konkurransen. Vi ble umiddelbart satt i kontakt med nøkkelpersoner innen mobilitetssektoren, og det ble booket flere møter. Vi har allerede har hjulpet klienter fra over 25 land på så kort tid. Pitchekonkurransen og Smarte Byer Norge-nettverket har vært svært verdifullt for oss, og vi er virkelig motiverte og glade for denne anerkjennelsen. Vi ser frem til å delta på fremtidige arrangementer, og samarbeide med partnere om fremtidens urbane løsninger.

Allerede denne uka, fra 13. til 16. november skal Wei Cai være med Smarte Byer Norge til Barcelona på en av verdens viktigste smartbymesser, nemlig Smart City Expo World Congress. Her skal hun holde en pitch og presentere Oslobike på under to minutter for smartbyentusiaster fra hele verden.

I desember vil Smarte Byer Norge holde en ny pitchekonkurranse, denne gangen på Evolve Arena. Evolve er en av Norges viktigste messer for de som ønsker å lære mer om smarte byer og bærekraftig samfunn. Du kan lese mer om messen og pitchekonkurransen 6. desember her.