Smarte søppelbøtter

I Frankrike er man ikke veldig flink til å resirkulere. Det er kanskje grunnen til at det er her startupen Uzer lanserer en smart søppelbøtte som kan fortelle brukerne hva de kan resirkulere, og registrere hva de forbruker. Det er altså en søppelbøtte med pedal til å åpne lokket, og en strekkodescanner øverst.

Du har for eksempel spist en deilig mikrobølgeovnmiddag, og skal kaste emballasjen. Du går da bort til Eugene (som den heter) og scanner strekkoden inntil displayet lyser opp. Det vil da fortelle at pappen og plastfatet kan resirkuleres, men at den tynne folien må i restavfallet. Voilà!

Det hører selvfølgelig en smartphone-app til Eugene. Denne har flere funksjoner. For eksempel kan den registerere hva du kaster og føre det opp på handlelisten din; alternativt kan den føre det opp på en tilsvarende liste hos en nettbutikk, så du enkelt kan bestille erstatning for det du nettopp har forbrukt. Uzers CEO Clément Castelli tror også at selskaper kanskje er interessert i å anspore folk til å resirkulere ved å gi rabatt avhengig av hvor mye kundene resirkulerer av deres produkter.

Eugene er foreløpig på prøvestadiet, og kan ikke forventes i salg før omtrent ett år frem i tid. Prisen er anslått til ca. 3000 kr., men det er selvfølgelig avhengig av hvor stort behovet virkelig er for en slik søppelbøtte.

Hvorfor “Eugene”? I 1884 forordnet politikeren Eugene Poubelle at alle Paris-beboere skulle kaste avfallet sitt i spesielle søppelbøtter. De som var misfornøyde med regelen begynte å kalle disse søppelbøttene Poubelle, og dette ble etterhvert det alminnelige franske ordet for søppelbøtte. Hyllesten fortsetter altså!

Foto: Daniel Cooper

Foto: Daniel Cooper