Da har Google funnet alle åpne data og alt er i orden

Det Google forstår, er det kommune og stat ikke skjønner. Google setter kunden i fokus, altså deg og meg.

Tenk på hvor mange ganger i uka, eller om dagen du bruker Google for å få svar på noe.
Det er enkelt og tilrettelagt for at du skal finne det du søker etter så raskt som mulig.

På en annen side har vi kommune og stat, de som har fellesskapets data. De som sitter på det som ofte omtales som den nye oljen. De ser verden fra en helt annen side. De publiserer data for at det skal være enklest mulig for dem, ikke for kunden.

Onsdag lanserte Google Dataset Search. Her kan du finne åpne datasett fra hele verden.

Screen Shot 2018-09-06 at 21.56.10.png

Endring av tankesett

Jeg spurte en gang om data.norge.no hadde noen oversikt over hvem brukerne deres var. Om de hadde noe slags lignende register. Svaret var at det ikke fantes fordi data skulle være åpent og ikke kreve noen registrering. Det er merkelig. Om du ikke vet hvem kunden din er, kan du jo ikke ha en dialog med kunden, og følgelig ikke lære hva kunden vil ha.
Vi bør snu opp ned på hvordan det tildeles penger til publisering av åpne data. I dag kan det virke som om det er ut i fra hvor mange datasett som er publisert og ikke hvor mange som har tatt dem i bruk.


Vi i Smarte Byer Norge har tatt på oss jobben med å misjonere for at data er selve blodet i smarte byer. Vi engasjerer oss i åpne data fra kommune og stat fordi vi tror at det kan skapes nye produkter og tjenester på offentlige data. Vi tror tilogmed at det kan skapes en helt ny næring rundt smarte byer, noe vi kan eksportere. For kan vi bygge en oljeplattform ute i havet må det å bygge noe på land være såre enkelt. 

 

Mye av misjonsarbeidet går med til å drive landets største smartby-nettverk. En ganske stor oppgave for et oppstartselskap, og så tar vi ikke betalt for det heller. Idiotisk vil vel mange si.
Vi tror at det skjer spennende ting når folk fra forskjellig bakgrunn treffes. I nettverket har vi oppstartsselskaper, forskningsinstitusjoner, næringsliv, kommuner, offentlige etater, sivilsamfunn, arkitekter, analyseselskaper ++ og en stedsaktivist.

 

Skal vi nå bærekraftsmålene hjelper det ikke om det er mindre "klikker" med datafolk i et hjørne, arkitekter i et annet, og kommuner i det tredje. Det blir mest gøy på festen når alle danser med hverandre - og til mer de danser til mer data blir det!


Urbalurba - vår "dataset search"

Vårt endelige mål er enda større. Vi har nå laget en markedsplass for data, Urbalurba.no. Urbalurba er et sted laget for kunden. For deg som vil finne data du kan skape nye produkter og tjenester av. Her skal du finne alle typer data, åpne data, data du må ha passord til, data du kan kjøpe. Du skal få dem med samme API, du skal få dem på ett sted, vi skal gi deg oppetidsgarantier, vi skal lytte til deg, vi skal rett og slett behandle deg som det viktigste vi har. Fordi du er kunden vår.

I dag ble jeg veldig glad. Google lanserte noe av det vi tenker på, og der jobber noen av de smarteste folkene på denne planeten.