Deltakererfaringer fra Nordic Edge

Gjestebloggpost fra Carsten Lehbrink i Greenflow, og Flemming Sveen i Vicinity 2020, to av startup-medlemmene i Smarte Byer Norge nettverket.

Greenflow plasserte en av sine sensorer ved standen til Smarte Byer Norge for å måle hvor mange som kom innom.

Greenflow plasserte en av sine sensorer ved standen til Smarte Byer Norge for å måle hvor mange som kom innom.

Hva er egentlig en smart by? 

Det var dét Greenflow AS skulle finne ut på Nordic Edge i Stavanger. Vi ble invitert av Smarte Byer Norge, et selskap som samler kommuner, selskap og enkeltpersoner med mål om å akselerere utviklingen av smarte byer.

Etter tre spennende dager, mange besøkende og riktig gode samtaler på stand sammen med Smarte Byer Norge og Flemming Sveen fra Vicinity2020 tør vi å komme med et svar på spørsmålet: “Smart by betyr mye forskjellig avhengig hvem man snakker med.”

Vi som ingeniørselskap fikk jo bekreftet at dette handler om smarte sensorer, innovative radioløsninger, IoT plattformer og maskinlæring; bare for å nevne noen få buzz-ord. Men likevel er dette bare en liten del av hva som er viktig for å få til en god “smart by” løsning.

Det handler like mye om open data, samhandling, involvering og inkludering av befolkningen, personvern og tilrettelegging for innovasjon. Etter tre dager blant store, verdensledende teknologiselskaper og innovative, norske start-ups, er det helt åpenbart for meg at dette er en jungel av muligheter, teknologier, avgjørelser og avveininger.

Hvilken use-case skal vi satse på, hvilken teknologi burde vi implementere, hvordan er vår overordnede smart by strategi? Er det mulig å samarbeide mellom kommunene/selskapene?

Sett fra kommunens perspektiv vil jeg nesten påstå at det også handler mye om mot. Mot til å sette i gang pilotprosjekter selv om man ikke vet hvordan en smart by kommer til å se ut til slutt. Mot til å akseptere at man kommer til å ta valg som i etterkant kanskje er feil. Men da kan man underbygge sin strategi med hands- on erfaring - og man kan jo begynne med mindre proof of concept prosjekter.

Og til syvende og sist handler det også om å ha mot nok til å la mindre norske
selskaper slippe til.

Det er lett å utlyse alle smart by prosjekter på en slik måte at bare de store selskapene kommer til å vinne dem. Da blir det en one-size- fits-all løsning som ikke alltid er det som er mest heldig, spesielt hvis man ser på hvor forskjellig størrelse de norske byene har. 

Vårt håp er at smarte byer hjelper til å løse vår tids store utfordringer i forhold til trafikk, miljø, eldrebølgen, bokvalitet og involvering av innbyggerne. Det er mange flinke mennesker i kommunene, i selskapene og t.o.m. blant private smart by entusiaster. Nordic Edge var en glimrende mulighet til å snakke sammen, lære og utvikle nye kontakter.

Det er akkurat dette også Smarte Byer Norge fasiliterer gjennom sin Facebook-gruppe og Smartbypils-kveldene en gang i måneden. Meld dere på. Det er vi - alle sammen - som bestemmer hva en smart by kommer til å være etter hvert.

Carsten Lehbrink i Greenflow

 

VICINITY---stand.jpg

Nordic Edge Expo er et arrangement som raskt har etablert seg som et av de mest spennende møtestedene for leverandører og brukere av løsninger for smarte byer og smarte kommuner. I år som i fjor ble det avholdt på Stavanger Forum, og består av både en utstilling og en omfattende konferansedel. Nytt av året er at man også gjennomfører brokerage møter, dvs. samtaler med utenlandske kunder og samarbeidspartnere.

Det var i forbindelse med oppfølging etter en smartby-samling at muligheten for en felles stand ble trukket frem. Det ble diskutert litt forskjellige modeller for hvordan man skulle profilere seg – og alt måtte bli kjørt på sparebluss. Vi måtte derfor være kreative i måten ting ble organisert på. Med litt velvillig innsats fra alle involverte gikk dette bra – og alle besøkende som var innom standen ble tatt godt vare på.

Det er farlig å nevne enkeltpersoner i en teamsatsing som en slik stand er, men jeg vil allikevel få spesielt trekke frem Roger som gjorde en fabelaktig jobb som innkaster. Hans signatur-åpningsreplikk: «Hei, hvor kommer du fra?» gjorde at besøkstallet ble mangedoblet.

Det var mange besøkende innom standen i løpet av de tre dagene som vi var til stede. Vi opplevde at det være representert på messen og være assosiert med nettverket Smarte Byer Norge ga ekstra kredibilitet. Det var også en gevinst for alle at man stod flere sammen. Man økte synligheten for alle på standen, og bidro til å tydeliggjøre at man opererte med komplementære tjenester.

Dette er tredje året Nordic Edge Expo har blitt avholdt, og antallet besøkende har blitt fordoblet for hvert år. Dette har derfor blitt et et riktig og viktig sted å profilere seg og sine tjenester. Som alltid kan man trekke med seg erfaringer fra slike utstillinger. Jeg vil imidlertid anbefale alle å benytte seg av muligheten til anvende nettverket til Smarte Byer Norge til å profilere seg og sine produkter og tjenester.

Jeg vi også nok en gang få takke Gard og Terje for at de stilte seg og standen til rådighet, Roger for hans fantastiske innsats, Carsten for hyggelige samtaler at han passet på standen når vi ikke var der – og ikke minst til alle de interessante menneskene og samtalene som besøkte oss i løpet av disse 3 dagene.

Jeg håper vi sees igjen til neste år!

For VICINITY2020, Halify AS, Hafenstrom AS

Flemming Sveen